Πορταριά
Η «κυρία» του Πηλίου
είναι χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου, βόρεια του Βόλου, σε μια καταπράσινη πλαγιά με άφθονα τρεχούμενα νερά και πανοραμική θέα στον Παγασητικό Κόλπο και τα γύρω χωριά. Έδωσαν περιστασιακά αρκετούς χαρακτηρισμούς, πέρα από «η κυρία του Πηλίου» που έχει επικρατήσει, όπως «η κυρία στη ρεσεψιόν», καθώς είναι το πρώτο χωριό προς την κορυφή του Πηλίου και δεσμεύεται να «καλωσορίσει» τους ταξιδιώτες.
Ο αρχικός οικισμός δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των σλαβικών οικισμών στην Ελλάδα, το όνομα του οποίου ήταν η Δρυανούβαινα. Στο τέλος της βυζαντινής περιόδου ιδρύθηκαν πολλά μοναστήρια στην περιοχή, ένα από τα οποία ήταν το μοναστήρι της Παναγίας Πορταρέας, γύρω από την οποία ιδρύθηκε αρχικά ο οικισμός. Στην πραγματικότητα, το χωριό πήρε το όνομά του από αυτό το μοναστήρι του 13ου αιώνα.
Στη συνέχεια και μέχρι τον 18ο αιώνα, το χωριό εξελίχθηκε σε ένα σημαντικό εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της περιοχής. Οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιήθηκαν κυρίως οι κάτοικοι ήταν η γεωργία, το εμπόριο και η μεταποίηση μεταξιού και, επομένως, η ανάπτυξη σε αυτούς τους τομείς ήταν ταχεία. Εάν αποφασίσετε να επισκεφθείτε την Πορταριά, αφιερώστε αρκετό χρόνο για να ανακαλύψετε τα πολλά αξιοθέατα.
Όπως τα περισσότερα χωριά του Πηλίου, διαθέτει πολλά μεγάλα νεοκλασικά αρχοντικά Θεσσαλομακεδονικού στυλ. με στέγη από πέτρινες πλάκες, στοιχεία από τις περιόδους άνθησης που πέρασε η περιοχή. Πολλά από αυτά λειτουργούν πλέον ως ξενώνες. Το μεγαλύτερο μέρος απο αυτά είναι καλοδιατηρημένα πέτρινα αρχοντικά και χτίστηκαν από ανθρώπους της Πορταριάς, οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει στην Αίγυπτο και επέστρεψαν πλούσιοι στην πατρίδα τους μετά από πολλά χρόνια.
Φυσικά το χωριό δεν θα ήταν πλήρες χωρίς τα γραφικά λιθόστρωτα δρομάκια, τα όμορφα μονοπάτια και τις βρύσες με τρεχούμενα νερά. Σας συμβουλεύουμε να περπατήσετε στο μονοπάτι των Κενταύρων και να θαυμάσετε την πλούσια βλάστηση και την ομορφιά της φύσης.
Στην εξοχή Κάραβο, χαλαρώστε και καθώς ακούτε τα νερά του ομώνυμου μικρού φυσικού καταρράκτη. Αυτά τα νερά προέρχονται από την πηγή Μάνα, η οποία είναι λίγο ψηλότερα σε μια αναμορφωμένη περιοχή με πλακόστρωτη πλατεία. Το χωριό διαθέτει τρεις πλατείες όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε μετά τις βόλτες σας: την κεντρική πλατεία «Μελίνα Μερκούρη», όπου γίνονται οι περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις, την πλατεία Αδάμαντα, όπου ξεκινά το μονοπάτι προς την Μάνα και την πλατεία Ταξιάρχης με το πέτρινο εκκλησάκι της.